Laterna Futura
Tomas Lindström och Mimmi Gibson har tillsammans företaget Steinbodi AB. Det är ett privat kulturarvsbolag som arrenderar och driver museet Petesgården i Hablingbo. Med bakgrund som skådespelare/regissör respektive kommunikatör är de förvisso nya i museibranchen. När de förra sommaren började ha guidade visningar i Petesgården upptäckte de snart att här fanns både behov och stor utvecklingspotential i dessa 1800-talsmiljöer.
I Petesgården är det inte tillåtet att dra in el, internet, vatten eller ens spika i en spik. Hur då gå tillväga för att med hjälp av modern teknik guida i dessa miljöer? Svaret heter Laterna Futura, en mediabox som är anpassad för användning i kulturminnesmärkta byggnader. Den kan lätt bäras runt av en guide. Laterna Futura drivs av ett laddbart batteri, har internetuppkoppling och möjliggör belysning, ljudsättning och projicering.
Med hjälp av Kulturarvsinkubatorn har Steinbodi tillsammans med Studio Doms tagit fram en prototyp som kommer att testas under sommarens guidningar på Petesgården. Sedan kommer den att leasas ut till museer, slott och privata entreprenörer som driver museigårdar och liknande. Produkten kommer innehållsmässigt och teknikmässigt anpassas efter varje kunds behov och kommer att kunna återanvändas och programmeras om efter varje avslutat uppdrag. Produkten är alltså lika mycket moderna tekniska lösningar som ett dramatiserat och intresseväckande innehåll.
Laturna Futura gör också miljöer tillgängliga som kanske inte annars är det. Genom att projicera föremål och miljöer som av olika skäl inte kan visas för alla, blir kulturarvet åtkomligt för fler. I Petesgården finns till exempel ingen hiss, vilket innebär att människor som har svårt att gå inte kan se ovanvåningen. Med Laterna Futura blir det dock möjligt.
Läs merLäs mindreStoryspot – digital plattform för muntligt berättande om platser
Storyspot är grundat av Lisa Evertsson Norrevik som har en bakgrund som journalist och kommunikatör, med över 15 års erfarenhet från kultur- och mediabranschen. Idag arbetar Lisa som VD och i teamet finns marknadsförare, programmerare, IT- strateg och ljudproducenter samt ett nätverk av innehållsskapare. Med Storyspot vill de bevara och sprida det immateriellt kulturarv som annars skulle riskera att försvinna, och knyta samma människor genom berättelser.
Storyspot finns live i App Store, Google Play och på webben. Storyspot har fått flera priser och utmärkelser. Bland annat vann de Future Marketing Tech Award vid Guldnyckelgalan i mars 2018, vilket innebar att de röstats fram som den mest intressanta tekniska plattformen för framtidens marknadsföring. Det är kostnadsfritt att lyssna, spela in eller ladda upp storyspots.
– Storyspot är en digital tjänst där användarna kan dela med sig av och lyssna på ljudberättelser kopplade till platser. Alla ”storyspots” går att hitta via en karta i appen och det går att söka utifrån ämnen, taggar, språk och vem som har skapat dem. Alla storyspots går att dela i sociala medier och den som vill kan också skriva ut QR-koder för varje storyspot och sätta upp dem IRL på platserna. Vi på Storyspot har utvecklat en tjänst vi är övertygade om att kulturarvssektorn kan ha stor nytta av, berättar Lisa.
Läs merShow lessTrackuback AB
Trackuback är ett nystartat företag grundat av tre ivriga släktforskare och lokalhistoriker, med hög kompetens inom digitala medier. Initativet utgick från grundarnas åsikt att dagens verktyg både är tråkiga och missar de historiska sammanhangen. Som gamla gamers, uppfattade de dessutom att visualisering och narrativ kunde göras så mycket bättre på en ny plattform.
– Här kunde vi skapa något innovativt, som vi också uppfattat ligger i tiden, då både privatpersoner och institutioner efterfrågar det vi bygger, berättar Pelle Filipsson, en av grundarna.
Bolaget fick stöd från Vinnovas fond Innovativa Startups under våren och är mitt uppe i en intensiv produktionsfas. Trackuback blir en ny kommersiell produkt som sätter in användaren i historiens flöde. Detta sker genom att visualisera släkt-, kultur- och lokalhistoria via dataskördande av en stor mängd disparata datakällor. Sammanhang och berättelser är i centrum, för den enskildes koppling till sin historiska bakgrund. Det kan liknas vid ett Facebook för historien.
Läs merLäs mindreSamla historien med History GO
Susanna Schumacher är en samhällsentreprenör och designer med ett stort intresse för att klura på samhällsnyttiga innovationer av olika slag. – Jag vill utveckla ett appspel som utgår från att samla på personer eller händelser ur kulturen och historia, berättar Susanna.
Om användaren till exempel går på Ebba Boströms gata i Uppsala ska hen vid Samariterhemmet (som Ebba startade) se en holografisk figur, Ebba i egen hög person. Användaren ”hälsar” på Ebba för att få henne i sin samling. Lite som att det går att samla på figurer i Pokémon Go.
Det kommer också att finnas kort information om personen och dennes koppling till platsen i fråga. Tanken är att det ska finnas olika genrer alla välja emellan. Till exempel feminism, konst eller industri.
– Varför inte planera en promenad utifrån vald genre, avslutar Susanna.
Läs merShow lessTranskribering av domböcker
Anne-Marie Nilsson är frilansjournalist och skriver artiklar för en rad olika tidningar, men har nyligen kommit på en ny affärsidé. Den bygger på hennes bakgrund som historiker, museitjänsteman och släktforskare.
Idén går ut på att läsa, tolka, och transkribera äldre handskrifter som har scannats eller fotograferats så att dokumenten inte bara kan ses utan också förstås och användas vidare. Anne-Marie utför också research och transkriberingar på uppdrag. Till exempel av domböcker eller kyrkböcker. Kopplat till de digitala lösningar som finns idag kan en hel värld av gamla texter bli tillgänglig på nya och innovativa sätt.
Läs mer om Anne-Maries arbete: www.minneri.se
Läs merLäs mindreHansa event – Escape Room Visby
Hansa Event AB grundades 2014 och arbetar primärt med grupp- och konferensarrangemang på Gotland. Dels har de egenproducerade aktiviteter med allt från äventyr i Visby till utflykter på den gotländska landsbygden. De ordnar också helhetsarrangemang där hela upplägget med resa, boende, middagar ingår.
– Vi drömmer om att kunna utveckla våra historiska arrangemang i Visby till att bli helt unika och ledande i hela landet. Kulissen står ju alltid klar med hela Världsarvet Visby och dess historiska byggnader, nu vill vi ta det ett steg till och verkligen ta till vara på Visbys fulla potential, berättar Mårten Britse.
Läs merLäs mindre